Müşterimiz Arsan Kauçuk “Freedom ERP Kalıp Üretim ve Bakım Modülünü” devreye aldı. Daha önce klasik / seri imalat sürecinde kullanılan ürün ağacı yöntemini izleyen Arsan Kauçuk bu uygulamadan beklediği verimi alamamıştı. Ancak yeni Kalıp Modülümüz bu sorunu çözmüş görünüyor.
Bu konuyu Arsan Kauçuk Proje Maliyet Sorumlusu Neslihan Yılmaz’dan dinleyelim ;
Atölyemiz bünyesinde yeni kalıp imalatı, kalıp revizyonu, kalıp tamiri, yeni makina imalatı, metal işleme gibi çok kapsamlı işler yapılmakta ve her iş için ayrı ayrı maliyet incelemesi yapmaktayız.
Bu çalışmayı “Ürün Ağacı” sistemi ile gerçekleştirmeye çalıştık (bu çalışmayı iki sene sürdürdük, o zamanlar Kalıp Modülü henüz yoktu) ancak istediğimiz verimi malesef alamadık. Bunun nedeni ürün ağacı kullandığınızda iş emrinden önce bir hazırlık yapmanız gerekiyor ve bu bize gereği olmayan bir veri girişi olarak görünüyordu. Biz önceden tahmin etmek yerine, oluşan maliyeti anında görmek istiyorduk.Ayrıca operatörlere süre takibi için verdiğimiz kartlar, herkesin kendi tezgahıyla ilgili süreleri olduğu için takip operasyon bazlı (tezgah bazlı) alınabiliyordu.
.
Freedom ERP’nin Kalıp Modülünün gelmesiyle biz bir kalıbın maliyetini tek bir iş emri içerisinde;
* Satınaldığımız malzeme bilgisini + bedelini
* Fason işçilik yaptırdıysak nereye yaptırdığımızı ve bedelini
* Satınalmanın depomuza girişini yaptığı kalıp malzemesinin veya fason işçiliğin aynı anda düşümünü yaparak sarf edebilmeyive kalan stokları takip edebilmeyi,
* Hangi tezgahta, hangi operatörün kaç saat çalıştığını ve bu işlemin kaça mal olduğunu,
* Planladığımız Maliyet ile Gerçekleşen Maliyetin farkını,
* Planladığımız Bitiş Tarihiyle – Gerçekleşen Bitiş tarihini,
* Kalıbın teknik resmini ve var ise kalıpla ilgili notları görebiliyoruz.
İş bitip iş emri kapandığında karşımıza çıkan sonuç çok yalın anlaşılabilen bir üretim akışı , malzeme bilgisi ve maliyettir. Bu işlemleri gerçekleştirebilmek için bazı ufak sistem değişikliği yaparak büyük yarar sağladık.
Süre kayıtlarını operatöre endekslemeden , kalıp iş emri formu oluşturarak, bu formun üzerine, iş hangi operatöre geliyorsa yaptığı işi bu forma yazmasını sağladık. Böylece bir kişi bu formu okuduğu zaman kalıbın ne aşamalardan geçtiğini görebiliyor. Bu bilgiler operatörün saat işçiliğiyle birleşince maliyet ortaya çıkabiliyor. Her operatör için kart açılarak, operatör kodları kısmına operatörün kullandığı tezgahın kodunu girerek ayrıca saat işçiliği süresi girilerek, operasyonun hangi tezgahta kaç saat çalışırsa maliyetinin ne kadar olacağını hesaplayabiliyor.
Böylece hem yeni kalıpların maliyetine ulaşıyoruz,hem de kendi bünyemizde kendi tezgahlarımızla ürettiğimiz yeni makina/aparat imalatlarının maliyetlerini görebiliyoruz. Kalıp revizyonu ve uyarlama gibi maliyetini takip etmemiz mümkün olmayan üretimleri kalıp modülüyle çok kolay takip edebiliyoruz.
Ürün ağacı hazırlamadan, süre takip listesini günlük operatör bazlı girmeden, üretim fişi yapmaya gerek kalmadan, kullanımı kolay ve net veriler raporlayabileceğimiz bir programı kullanmaktan çok memnunuz.
Teşekkürler,
Neslihan YILMAZ
Proje Maliyet Sorumlusu
——————————–
Bizde hem Neslihan Yılmaz’a hem de Arsan Kauçuk çalışanlarına gösterdikleri ilgiye teşekkür ederiz. Freedom ERP Projesi.
Arsan Kauçuk Hakkında :
1957’ de düdüklü tencere contası üretmek amacıyla İstanbul Vefa’ da 40 m2 lik bir dükkanda kuruldu.
1965’ de firmamız büyüdü ve Ayvansaray’ da 500 m2 büyüklüğünde işyerine taşındı.
1973’ te İstanbul Ümraniye’de 4500 m2 açık alan üzerinde tesis edilen, 2500 m2 kapalı alanımız oldu.
1984’ te Anonim Şirkete dönüşen firmamız, 1985’ te Irak’ a beton boru contası ihracatı gerçekleştirdi.
1967’ de ürün portföyümüz genişliyor,
1968’ de otomotiv sektöründe kullanılan metal-kauçuk ürünlere başladık
1988’ de firmamız üretim kapasitesini arttırarak 700 ton boru contası üretimi gerçekleştirdi.
1989’ da yurt dışından ithal edilen köprü mesnetlerinin üretimini firmamızda gerçekleştirdik. Aynı zamanda söz konusu ürünler için 1993’ de Alman Krupp firmasından Kontinu Profil tesisi alarak her türlü kauçuk profil imalatına başladık.
1997’ de yoğunlaşan iş hacmimiz nedeniyle Ümraniye’ deki tesisimiz yetersiz kaldığı için, İstanbul Dudullu Organize Sanayi Bölgesindeki 9000 m2 açık alan üzerine kurulu 7000 m2’lik kapalı alanı bulunan modern tesisimize taşındık.
2002 Almanya DQS ten ISO 9001: 2000 kalite sertifikası alındı.
2003’ te firmamız yeniden yapılanma sürecine girerek ortaklık yapısı değiştrildi.
2006’ da üretiminin 70’ini ihraç eden Arsan Kauçuk, 15 mühendis, 20 tekniker ve teknisyen ile toplam 180 uzman personeli ile faaliyetini sürdürmektedir. Firmamızda 4 Ekstruder hattı, 7’ si enjeksiyon olmak üzere 37 presi, kauçuk hamur üretim tesisi ve ihtiyacı olan kalıpları ürettiği için CNC tezgahları ile entegre bir tesistir.
Arsan Kauçuk kendi tasarım tescili olan gerek yurt içi gerekse yurt dışından alınmış sertifikaları ile sektörün önde gelen kuruluşlarından biridir.
* Yukarıda bulunan bilgiler 2010 yılında Arsan Kauçuk web sitesinden alınmıştır, en son ve güncel bilgiyi firmanın kurumsal web sitesinde bulabilirsiniz.
Web Sitesi : http://www.arsankaucuk.com.tr/