Üretim endüstrisi birçok ürünün yurt içi ve yurt dışına satılacak ürünler ortaya çıkarak istihdam yaratır ve ülkenin refah düzeyini yükseltir. Fakat arz ve talebe ayak uydurmak her zaman kolay olmayabilir, bu durumda devreye teknoloji girer. ERP yazılımı şirketlerin üretim biçimlerini değiştirerek üretim sürecini çok daha basit ve kolay bir hale getiriyor.
ERP Yazılımları Öncesi
ERP teknolojisinden önce üretim süreci genellikle yavaştı ve amaç odaklı değildi. Üreticiler, üretim sürecini engelleyen birçok sorunla karşılaşıyordu. Envanter sıkıntısı, aşırı maliyetlendirme, yetkilendirme problemleri, verimsiz iş gücü problemi karşılaşılan en yaygın sorunlardandı. ERP öncesi bu problemler çalışanların strese girmelerine ve çalışanlardan yeterince verim alınamamasına sebep oldu.
ERP Yazılımı İle
Teknoloji ilerledikçe, şirketler için üretimi yavaşlatan ve engelleyen problemleri ortadan kaldıracak ERP çözümüne sahip olmak sadece bir zaman meselesi oldu. ERP çözümleri üretim yapan şirketler için mantıklı bir seçimdir çünkü üretimin izlenmesini, takip edilmesini ve bütün iş analizlerinin çıkarılmasını sağlayan, tüm bilgiyi ERP merkezinde toplayan, benzersiz bir çözümdür.
Üretim ve diğer sektörlerdeki bazı firmalar ERP çözümüne geçmeden önce başka yazılımlarla sorunlarını çözmeye çalıştılar fakat, ayrı yazılım çözümleri departmanlar arası iletişimi zorlaştırdığından ve farklı veri tabanları kullandığından yeterince verimli olamamaktadır. ERP programları verilerinin hepsinin bir arada tutulması değerli bilgilerin kaybolmasını engellerken para ve zamandan da tasarruf edilmesini sağlar.
ERP Yazılımları İşlemleri Düzene Sokar
ERP yazılımları şirketler için değerli bir bileşen çünkü iş operasyonlarını oldukça farklı bir boyuta taşıyor. ERP yazılımı gelen bütün malzemelerin, çıkan tüm ürünlerin ve diğer maliyetlerin kaydedilmesi ve muhasebeye girişi yapılması konusunda garanti sağlar. Teslimat süreleri ve nakliyeler bütünleşik olan bu sistem tarafından not edilir, ve herhangi bir sorun olduğunda, ERP yazılımı pratik çözümler üretilmesini sağlar.
ERP “arka ofis” operasyonlarını kusursuz yürüterek çalışanların iş yükünü azaltır ve operasyonların sorunsuz çalışmasını sağlar.
Bu yenilikçi yazılım tüm bölümlerden gelen bilgileri kullanır ve yöneticilerin kullanıp buna göre planlamalar yapacağı raporlar oluşturur. ERP yazılımlarının rapor yetenekleri esnek ve çoktur.
ERP Sistemi ile Verimli İletişim
ERP yazılımı bir bölümden başka bir bölüme iletişimin verimli ve hızlı olmasını sağlar. İletişim kuracak departmanların aynı binada olmasına gerek yoktur, dünyanın iki farklı yerinde bile olabilirler. ERP yazılımı içinde veriler sürekli olarak güncellenecek ve kayıt altına alınacaktır. Bu şirket içinde herkesi aynı sayfaya koyan bir özelliktir ki bu özelliğin olması sektörde esastır çünkü; eğer zincirde bir halka bozulursa diğer tüm bağlantıları etkiler. ERP yazılımı sistemin bütünlüğünü korumuş olur.
Bugünün Pazarında Rekabet ve ERP
Birçok üretim şirketi ERP çözümleri tercih etmeye başladıkça, rekabetle mücadele etmek için her üretim şirketinin ERP çözümüne başvurması artık kaçınılmaz bir durum haline geldi.
Bir ERP yazılımına sahip olmazlarsa işletmelerin daha az verimli çalışmaları ve potansiyellerini gerçekleştirememeleri işten bile olmaz.
Doğal olarak, her üretici arz ve talebi karşılamak ister, fakat bu sadece doğru hamleler yapıldığında mümkün olabilir. ERP üretim sürecini çok daha kolay hale getirirken, bugünün rekabetçi pazarında ciddi bir rakip haline gelmenizi sağlar.
ERP çözümleri şirketlerin üretim biçimlerini değiştirir en verimli şekilde çalışmalarını sağlarken, aynı zamanda ekonomilerini güçlendirir.
Kaynakça:
*Bu yazı Cengiz PAK tarafından kaleme alınmış olup, burada alıntılanmıştır.