Freedom ERP Standart Maliyet Yönetimi ve Fiili Maliyet Yönetimi
“Freedom ERP, Maliyet Yönetimi ile hem Standart Maliyet hem de Fiili Maliyet değerlerinizi elde edebilecek, her ikisini kıyaslayarak işletmenizin kazandıran ve kaybettiren noktalarını keşfedebileceksiniz.”
ERP’de Standart Maliyet Hesaplama
Standart Maliyet hesaplamasının özü “ürün ağacı” ve “öngörülen fiyatlara” dayanır (daha fazla bilgi için “Standart Maliyet Nedir ?” yazısını okuyabilirsiniz). Bizde ERP içinde gerçek hayatta yaşanan şekli ile konuyu işlemekteyiz.
Klasik sistemlerde bir malzemenin bir standart fiyatı tanımlanabilir. Halbuki standart maliyet sisteminde fiyat, zaman içinde değişken olabilir. ERP sistemi, maliyetlendirme de bu esnekliği içinde barındırmalıdır. Bu sayede ERP yazılımımızda bir teklifin verilme tarihindeki öngörülen maliyeti ile teslim tarihinde oluşan maliyet ayrı ayrı değerlendirilebilir.
ERP sisteminin çeşitli değişkenleri ele aldığı diğer bir boyut ise “maliyet unsurlarıdır”. Maliyet tanımı sadece malzeme veya operasyon olmak zorunda değildir, işçilik, enerji, yıpranma gibi unsurlarda fiyatlandırılabilir.
ERP Programında Fiili Maliyet Nasıl Hesaplanıyor
Fiili Maliyet gerçekleşen miktarların tarihsel fiyatlara göre değerlendirilmesi ile elde edilen bir değerdir. Bu hesaplama kurgusu içinde çeşitli anahtarlara göre masraf dağıtımı yapılıyor veya yapılmıyor olabilir, TL veya farklı para birimleri kullanılıyor olabilir. Diğer yandan maliyetlendirme metodu olarak FIFO (İlk giren ilk çıkar) veya (Ağırlıklı) Ortalama yöntemleri de birer tercih olabilir.
Fiili Maliyet sistemi içinde en çok tartışılan veya incelenen kısım “Masraf Dağıtımı” bölümüdür. Bu noktada ERP yazılımınız aşağıdaki gibi anahtarlar da kullanılabilir :
– Ürün fiyatına orantılı dağıtım
– Operasyonlara zorluk katsayısı vererek yapılan dağıtım
– İş merkezlerinin enerji tüketim katsayılarına göre dağıtım
– Bir ürünün içinde bulunan bir malzemenin miktarına göre (gofret’in içinde bulunan çikolata gibi …) dağıtım
– Bir ürünün geometrik ölçülerine göre dağıtım (yüzey işlem gören ürünlerin alanı gibi …)
gibi farklı yaklaşımlarda düşünülebilir.
ERP uygulaması içinde her işlem kendi doğası ve kuralları içinde maliyetlendirilir. Aşağıda maliyet sistemi içinde ERP programında yer alan işlemler bulunmakta :
* Stok Açılış İşlemi
* Satınalma İrsaliyesi / Faturası
* Maliyeti / Fiyatı Belirtilmeden Yapılan Giriş / Çıkış İşlemi
* Maliyeti / Fiyatı Belirtilerek Yapılan Giriş / Çıkış İşlemi
* Sayım Farklarının İşlenmesi Bir Giriş – Çıkış İşlemidir
* Transfer İşlemi (Depolar Arası Transfer)
* Fiyatlı (Masraflı) Transfer
* Fiyat Farkının Stoğa Yansıtılması
* Fasona Çıkış
* Fason Üretimden Giriş
* Satış İadesinin İşlenmesi
* Satınalınanın İade Edilmesi
* İthalat İşlemi
* Üretim Deklarasyonu
* De-Montaj Deklarasyonu
* Fire Bilgisi / Fire Dağıtımı
Freedom ERP içinde farklı üretim tarzlarına göre çalışabilen maliyetlendirme yöntemleri mevcuttur
Çok veya Tek Malzemeden Tek Ürün … En klasik üretim şekli budur, örneğin bir otomobil, bir masa bu şekilde ortaya çıkar.
Yan Ürünün Oluştuğu Durumda Maliyet … Bu durum bitkisel yağ, süt ürünleri, petrol ürünleri gibi daha çok proses tipi üretimde ortaya çıkar. Ortaya çıkan yan ürünün ekonomik bir değeri vardır.
Tek Malzemeden Çok Ürün Üretildiği Durumda Maliyet … Örneğin canlı hayvandan başlayıp çeşitli et ve kıyma gibi ürünler ile tamamlanan bir süreç bu duruma iyi bir örnektir.
Çok Malzemeden Çok Ürün Elde Edilmesi … Bu olabilecek en karışık durumlardan biridir, aynı anda farklı ürünleri basabilen bir kalıp (saç veya plastik …) operasyonu ile ortaya bir birinden farklı ürünler çıkar.
“Geleneksel Maliyet Bakışı” adlı makaleden farklı bir bakış açısı için linki tıklayın…