Scada Sistemi
SCADA “Supervisory Control And Data Acquisition” kelimelerinin baş harfleri kullanılarak oluşturulmuş bir terimdir. Türkçe’ye de “Danışmalı Kontrol ve Veri Toplama Sistemi” veya “Uzaktan Kontrol ve Gözleme Sistemi” olarak çevrilebilen SCADA terimini kısaca açıklamak gerekirse algılayıcılardan, haberleşme cihazlarından, bilgisayarlardan veya diğer aygıtlardan oluşturulmuş, denetlenebilen ve kontrol edilen sistemin genel adıdır. En genel olarak da enerji scadası (Elektrik-Su-Doğalgaz) ve proses scadası (fabrika-tesis otomasyonu) olarak ikiye ayrılır.
İletişim ve bilgisayar teknolojilerindeki son gelişmeler ve sistemin ihtiyaç duyduğu cihaz maliyetlerindeki düşüşler, elektrik dağıtım sistemlerinin otomasyonunun uygulandığı alanlar yayın hale gelmiştir.
Örnek olarak; dağıtım ve su otomasyonu ile şebekelerin uzaktan izlenmesi, kontrolünün hızlı ve etkin yapılması sağlanır ve sonucunda ise daha güvenilir, sürekli ve kaliteli elektrik enerjisi ve su beslemesi olası duruma gelir. Ayrıca bilgisayar destekli bir sistem olduğu için bilgiler uzun dönemlerce arşivlenebilir ve istatistiki raporlar ile çok etkin ve ekonomik şirket yönetimi sağlanmış olur.
SCADA ve İşletmeler ve ERP
Gözetleyici denetim ve veri toplama yapan sistemler için kullanılan SCADA, üretimdeki süreçlerin (hammadde, üretim ve mamul madde takibi vb.) denetiminde kullanılan çeşitli araçlarla (RTU, PLC vb.) birlikte fabrikanın üretim kontrolü ve takibine yönelik bir alt yapı oluştururlar. Bu sistemle oluşturulan alt yapının kapasitesi ölçüsünde üretim kaynakları planlaması (MRPII) ve kurumsal kaynak planlama (ERP) sistemleriyle gerekli entegrasyonlar kurularak ideal bir yapıya ulaşılmış olunur. Sistemin nihai amacı ise maliyet düştüğü süreçte kalitenin ve üretilen ürün sayısının arttırılmasını sağlayacak yapının sağlanmasıdır. Bunu sağlamanın başlıca unsurlarından biri de yöneticilerin işletmeye ve üretim sürecindeki bilgilere tamamı ile erişebilir ve hakim olmasıyla mümkün olacaktır. Bu aşamada ERP sistemi ile entegre olan SCADA sistemleri sayesinde bilgi tek merkezde toplanır. Böylece ERP sistemi ile tek kaynaktan, kolay izlenebilir ve doğru bilgi üzerinden yönetim sağlanır. Farklı bilgileri ERP sistemi içinde tek bir raporda konsolide edilerek, yönetimsel avantaj ve farklı açılardan değerlendirme şansı da verir.
SCADA yazılım paketleri endüstriyel tesislerde alt yapı yazılım görevini üstlenmeli ve fabrika içi ile dışındaki ağlara bağlanarak şirketin bütün katmanlarının uyum içerisinde çalışmasına imkan vermelidir. Oluşturulacak bu sistem ayrıca işletmedeki herkesin, her an ulaşabilecekleri anlık bilgiyi ayrıntılı olarak sunmuş olur.
SCADA sistemi, hidroelektrik, nükleer güç üretimi, doğalgaz üretim ve işleme tesislerinde, gaz, yağ, kimyasal madde ve su boru hatlarında pompaların, valflerin ve akış ölçüm ekipmanlarının işletilmesinde, kilometrelerce uzunluktaki elektrik aktarım hatlarındaki açma kapama düğmelerinin kontrolü ve hatlardaki ani yük değişimlerinin dengelenmesi gibi çok farklı alanlarda kullanılabilmektedir.
Siz de Freedom ERP ile SCADA sisteminize entegre olabilir ve işinizden daha fazla verim almanızı sağlar.
Daha detaylı bilgi için bize ulaşın…